Story #65

Jag låg på min säng och såg hur den gråkalla marsmorgonen grydde. I en timme hade jag oroligt lyssnat på misstänkta ljud nere i köket. Bara de inte skadar sig själva, tänkte jag, och i det samma hördes något som lät nästan som sång. Stora dottern, hon som snart hade gått ett helt år i skolan, sjöng: Ja må hon leva. Lilla dottern, några år yngre, hade valt att sjunga Vi gratulerar, samtidigt som stora sonen sträckte på sin fyraåriga kropp och sjöng om ekorren som satt i granen. Över all denna skönsång hördes minsta sonen, som beslutsamt ropade: Hurra, hurra, hurra.

Jag satte mig upp i sängen och katten tog tillfället i akt, hoppade upp i sängen, och rullade sig bekvämt på min kroppsvarma kudde. Hunden, av rasen Gott och Blandat, gjorde sitt bästa för att orsaka oreda i ledet som nu kom in i sovrummet. Stora dottern bar på en kaffekanna innehållande kaffe vars styrka skulle hålla mig vaken i dagar. Lilla dottern hade med sig en bricka med ett knäckebröd, rikligt dekorerat med ost, och dagens tidning.

– Vi tog knäckebröd, för du har sagt att vi får inte använda kniven ensamma, förkunnade hon, och storasystern hakade på:

– Jag gick inte till vägen för att hämta tidningen, vi får ju inte vara där ensamma. Istället klättrade jag i körsbärsträdet, du vet, ena grenen hänger ju över våran postlåda, det gick bra att hänga på den och fiska upp tidningen.

– Och här får du efterrätt, förkunnade stora sonen stolt, steg fram och visade en bricka från dockservisen. På brickan låg en chokladkaka, och på chokladkakan ett brinnande värmeljus.

– Tårtljusen ville inte stå fast på chokladkakan, förklarade stora dottern, så vi tog ett värmeljus i stället, och jag var jätteförsiktig, när jag tände det.

Nu ville lilla sonen visa hur duktigt han bar på kaffemuggen och sockerskålen. Hunden trasslade sig in på hans ben i hopp om lite socker, lilla sonen snubblade, muggen flög och bröt sitt öra, sockerbitarna rasslade glatt när de hamnade under sängen.
Katten var nöjd på min varma kudde, hunden var nöjd med alla sockerbitar den fick smaska i sig under sängen. Lilla sonen var nöjd, för han fick det trasiga örat från kaffemuggen till sin skattsamling. Alla barnen var nöjda, för att de hade lyckats med sin födelsedagsöverraskning, och fick dessutom hjälpa till att äta upp chokladkakan som smälte under värmeljuset. Även jag var nöjd, det var underbart att fylla år och än en gång få bekräftat vilka underbara ungar jag hade.