Story #149

Trädklättrarna från Botbygårdsvägen 1 stirrade forskande på Skvallerbackens höga granar. Till sist enades de om ett praktfullt exemplar med täta grenar. Den minsta trädklättraren fick börja:

– Då kan vi putta på dig uppåt, och fånga dig om du ramlar.

Snart följde vi andra efter. Det doftade starkt och friskt inne i granen. Tjocka rännilar av kåda rann längs med stammen och klibbade roligt under fingrarna. Minsta trädklättraren hade nått toppen av granen, och spanade ivrigt mot havet:

– Jag ser ända bort till Sverige!

Vi andra fick bråttom komma upp och få oss en skymt av det underbara landet där både Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga bodde. Det blev trångt, men var värt besväret. Bortom havet som glittrade i aprilsolen kunde vi skymta en smal remsa land, det var säkert Sverige. Där på toppen av granen kunde jag skryta med mina kunskaper i svenskarnas annorlunda språk.

– GOFTÅN säger man på kvällen. Vill man räkna, så säger man ELVA, TOLVA, LÅPPAKORVA.

Det hördes ivriga övningar i svenska språket medan vi klättrade ner. Plötsligt avbröts de av ett hjärtskärande skrik! Alla hade vi hår som räckte långt ner på ryggen. På morgonen gjorde mamma prydliga flätor på sina döttrar, men så här på eftermiddagen hade gummisnoddarna med en plastboll i vardera änden försvunnit i fickan och håret svallade fritt på oss alla. Nu hade mellersta trädklättraren fastnat i kådan med sitt hår. Jag funderade:

– Vi skulle behöva en sax. Kommer ni ihåg när jag tappade mitt tuggade tuggummi på vår katt? Då fick jag klippa loss det med nagelsaxen och hoppas att mamma inte märkte något.

– Ni får inte klippa bort mitt hår!

– Men om jag ramlar på dig, då slits du loss från kådan.

Hjälpsamt släppte den minsta trädklättraren taget och ramlade.

Barren stack oss prickiga, grenarna gav oss blåmärken, och ner tumlade vi i en hög. Försiktigt satte vi oss upp under granen, stirrade tyst på varandra, slängde oss sedan raklånga i den mjuka mossan och gapskrattade. Vilket äventyr!

Den våren kunde en liten rödhake inreda sitt bo med tovor av ljust, brunt, och rödbrunt hår, som den hittade fastkletat i kådan på sin hemgran.